Domácí mýdlo

DOMÁCÍ BYLINKOVÉ MÝDLO

ZÁKLADNÍ NÁVODY NA VÝROBU DOMÁCÍHO MÝDLA:

1 kg vepřového sádla
130 g hydroxidu sodného
380 ml destilované vody
ostatní přísady dle vašeho uvážení (bylinky nakládejte den předem na noc do oleje nebo ostatních tuků)

nebo

450g slunečnicového oleje
310g kokosového oleje
190g palmového oleje
50g ricinového oleje
125g hydroxidu sodného
380 ml destilované vody

ostatní přísady dle vašeho uvážení (bylinky nakládejte den předem na noc do oleje nebo ostatních tuků)

POSTUP NA VÝROBU DOMÁCÍHO MÝDLA:

1. Den předem si připravte všechny tuky - rozpusťte je, smíchejte a přidejte do nich požadované ingredience (bylinky) - dojde tak k přirozenému zabarvení a nemusíte mýdlo barvit umělými barvami nebo přidávat umělá aromata.

2. Do zavařovací sklenice nebo hrnce nejdříve nalijte přesně odměřené množství destilované vody a do ní vsypte hydroxid sodný. Míchejte do úplného rozpuštění kovovým náčiním (ne vařečkou). Pozor, Hydroxid sodný je silná žíravina!!! Dodržujte přísná bezpečnostní opatření a chraňte oči nejlépe brýlemi a pokožku (rukavicemi) před zasažením!!! Během rozpouštění hydroxidu vzniká velké teplo!!!

3. Roztok hydroxidu nechtě zchladit na cca 27ºC – 43ºC. Já jsem ho dala zchladnout na balkon. Neměla jsem teploměr, takže teplotu jsem odhadovala (o trochu chladnější než ruka). Při kombinaci s živočišnými tuky nechte roztok hydroxidu ztuhnout spíše k vyšší teplotě, při práci s rostlinnými oleji naopak k nižší teplotní hranici. 

4. Připravte si vhodné formičky nebo formu, pro snadnější manipulaci s hotovým mýdlem můžete formu vyložit potravinářskou fólií, ale trochu se pak mýdlo krabatí. Jsou vhodné teflonové nebo silikonové formy. Za stálého míchání přilijte vychlazený vhydroxid do rozpuštěných olejů a tuků, stále míchejte, ale už nepřivádějte k varu ani neohřívejte. Míchání by mělo trvat asi 30-40 minut, pokud použijete ruční šlehač (ponorný mixér), zkrátíte dobu míchání asi tak na 10 minut. Je naprosto nezbytné, aby došlo k tzv. zmýdelňování - poznáte to podle toho, že budou vyplavávat nahoru bublinky... to je velice důležité pro následné ztuhnutí mýdla.

5. Můžete přidat případně nějaké další ingredience (přírodní barviva, esence). Mýdlo nalijte do formiček a nechte 24 hodin tuhnout, je dobré formu obalit ručníkem, aby bylo mýdlo ještě v teple. Po 24 hodinách mýdlo vyklopte a nechte i nadále sušit (zrát) na vzduchu a obracejte ho. Během vysychání a tvrdnutí by mělo mýdlo změnit pH asi až na 7.

 



www.bylinarstvi-maya.cz www.bylinky-maya.cz www.poradna-zdravi-zdarma.cz BYLINKY MAYA